استان ایلام
معرفی شهر شیروان و چرداول
جمعیت شیروان و چرداول : ۷۲۱۶۷ (سال ۱۳۹۰)
شهرستان چَرداوُل یکی از شهرستانهای استان ایلام است که مرکز آن شهر سرابله میباشد. شیروان و چرداول در سال ۱۳۶۰ از شهرستان ایلام جدا شد و در تقسیمات کشوری قبل از ۱۳۶۰ از بخشهای آن محسوب میشد. با جدا شدن شیروان از این شهرستان، شیروان به شهرستان سیروان و بقیه شهرستان با نام چرداول نامگذاری شد.
چرداول از غرب با شهرستان ایلام و ایوان و از شرق با شهر توحید در شهرستان کوهدشت، استان لرستان و از شمال با شهرستان کرمانشاه و اسلام آباد غرب در استان کرمانشاه همسایه است
موقعیت چرداول روی نقشه استان ایلام
تقسیمات کشوری شهرستان چرداول
این شهرستان دارای ۴ بخش و هشت دهستان است:
دهستانهای بخش مرکزی:
دهستان آسمانآباد
نقاط شهری: آسمان آباد، سرابله
دهستانهای بخش شباب
دهستان زنجیره علیا
دهستان ریزوند
نقاط شهری: شباب
دهستانهای بخش بیجنوند
دهستان بیجنوند
دهستان قلعه
دهستانهای بخش هلیلان:
دهستان زردلان
دهستان هلیلان
نقاط شهری: توحید
چرداول قبلا جز شهرستان شیروان و چرداول بود. بخش چرداول در دامنه جنوبی رشته کوههای زاگرس قرار دارد و آب و هوایی کوهستانی دارد
این منطقه از دو ناحیه کوهستانی و دشت نسبتاًٌ هموار تشکیل شدهاست.
انبوه درختان بلوط و بادام کوهی، بنه(ون)، کیکم، ارجن و گون در بخش کوهستانی، دیده میشود.
مراتع بخش چرداول هم در بخش کوهستانی قرار دارد و زمینه مناسبی برای دامپروری سنتی فراهم کردهاست و به هم دلیل شغل اصلی ساکنان بخش کوهستانی دام پروری است.
اقتصاد چرداول بیشتر بر پایه کشاورزِی از نوع دیم و دامداری سنتی استوار است.
عمده محصولات کشاورزی چرداول گندم و جو و برنج نخود، عدس، لوبیا و ماش میباشند
برنج چرداول از کیفیت و مرغوبیت منحصربهفردی از نظر طعم و عطر و بو دارد.
زمینهای کشاورزی منطقه بیشتر دیم هستند و در منطقه فرخینوند و روستاهای میان قلعه، پلکانه، شله کش و کورگ بیشتر دیم و ناهموارند و در این مناطق دامداری بیشتر مرسوم است. دامهای دامداران بیشتر بز و میش و درصد کمی نیز گاو میباشد
برخی از مردم منطقه در مشاغل خدماتی بویژه کامیون داری و حمل و جابجایی کالا و مسافر در محدوده استان ایلام و حتی سطح کشور اشتغال دارند.
مردم چرداول با زبان کردی صحبت میکنند. ساکنان روستاهای چم بور، کمول، مله شیرخان و چند روستای کوچک دیگر در منطقهای که کلاًٌ فرخینوند نامیده میشوند و میان قلعه (نام قلا) پلکانه قدیم و جدید، کورگ و شله کش، زیرتنگ (ژیرتنگ)، نیه دوله، تخت بسطام(تله سان)، دره چپی، نسار برآفتاب(نسارهورهتاو)، هلت، سرچقا(سرچیا)، پنج مزرغه به گویش لکی صحبت میکنند.
چرداول از سه ایل مطرح تشکیل شده است:
۱- خزل شامل بخش آسمان آباد
۲- ریزوند(ریزه وند): از موشکان و لتاب تا پنج مزرعه و از نسار تا رودخانه سیمره
۳- لک :از زیرتنگ بیجنوند تا انتهای چرداول
مهمترین رود این شهرستان رودخانه دایمی چرداول است که از کبیرکوه سرچشمه میگیرد و به رودخانه سیمره میریزد. رودخانه دایمی چرداول در بخشی از مسیر خود از شهرستان شیروان و چرداول عبور میکند.
این رودخانه از پیوند رودهای چنارچ و آب آسمان آباد در روستای چشمه کبود در ۲۲ کیلومتری شمال خاوری ایلام تشکیل شده و پس از عبور از دهستان چرداول و مشروب کردن روستاهای چشمه کبود، غریبی، چشم غوله، برده بل (Bardeh bal)، هله سم (Haleh sam)، تاق گاورین، کله قطار، سعدآباد، جوب بور (jub bur)، جوب سرخ و جوب سله (jub saleh) در دامنه جنوبی کوه وله باز (volahbaz) واقع در ۷ کیلومتری شمال خاوری لومار به رود سیمره میریزد.
رودخانه گراب که ۴۰ کیلومتر طول دارد از دامنه کوه چمن گیر سرچشمه گرفته و پس از عبور از ولندتار و کنار روستاهای آسیاوله و امام زاده جابر در منطقه بناپرور نخست با روبه رود مخلوط میشود و سپس به رودخانه سیمره میریزد.
شهر آسمان اباد
آسمانآباد شهری است در استان ایلام در غرب ایران. این شهر در بخش مرکزی شهرستان شیروان و چرداول قرار دارد.آسمانآباد از شمال به دهستان گواور از توابع شهرستان گیلان غرب، از غرب به دهستان چله از توابع شهرستان گیلان غرب از جنوب به شهرستان ایوان غرب و از شرق به بخش چرداول شهرستان شیروان چرداول محدود میباشد. از آثار باستانی منطقه میتوان شهر و قلعه گمگم واقع در کوه بانکول. که متعلق به شهر باستانی’ مهرگان قذق’ میباشد و همچنین تپههای باستانی یا چغا را نام برد.
قبرستان تاریخی کل کل در۴ کیلومتری شمال شهر آسمان آباد واقع شدهاست.
بخش شیروان
شیروان یکی از بخشهای شهرستان شیروان و چرداول است. این منطقه که در شمال شرق استان ایلام و در حدود ۱۰۰ کیلومتری شهر ایلام قرار دارد یکی از حاصلخیزترین مناطق این استان است و مرکز ان نیز شهر لومار است. از عواملی که به حاصلخیزی این منطقه کمک کرده عبور رودخانه سیمره از شرق این منطقهاست که در تمام فصول سال دارای اب فراوانی است.
این منطقه در فصل بهار به یکی از زیباترین مناطق استان تبدیل میشود ودر این فصل پذیرای مسافران زیادی از گوشه و کنار استان است. از مناطق دیدنی شیروان می توان به تنگ سازبن، تنگ شمشه، شهر تاریخی سیروان و سد سیمره اشاره کرد. در دور سوم و چهارم سفر ریاست محترم جمهور تبدیل بخش شیروان به شهرستان سیروان و تبدیل دهستان کارزان به بخش مورد توجه قرار گرفته است و این مهم انشاالله در آینده نزدیک اتفاق خواهد افتاد. از پروژ های مهم در شیروان می توان به ایجاد سد مخزنی و بزرگ سازبن و همچنین سد سیمره اشاره کرد که باعث دگرگونی و پیشرفت هر چه بیشتر منطقه خواهد شد و زمینه را برای بازگشت مردم این منطقه به دیار پدری و اجدادی خود ایجاد خواهد کرد.
بخش چرداول
چرداول منطقهای از شهرستان شیروان و چرداول است. بخش چرداول در دامنه جنوبی رشته کوههای زاگرس قرار دارد و دارای آب و هوایی کوهستانی است. این منطقه از دو ناحیه کوهستانی و دشت نسبتاٌ هموار تشکیل شدهاست. در بخش کوهستانی، انبوه درختان بلوط و بادام کوهی، بنه(ون)، کیکم، ارجن و گون دیده میشود. مراتع بخش چرداول هم در بخش کوهستانی قرار دارد و زمینه مناسبی برای دامپروری سنتی فراهم کردهاست و به هم دلیل شغل اصلی ساکنان بخش کوهستانی دام پروری است.
چرداول قابلیتهای زیادی برای توسعه دارد وبا گسترش وتوسعه راه حمیل-ایلام که از مسیر این بخش می گذرد آینده چرداول بسیار زیبا وتوسعه یافته خواهد بود مردمانی با اصالت که لایق پیشرفت می باشند واز دیگربرنامه های در دست اقدام برای این بخش سد سازبن وسد چناره است که بحول وقوه الهی کشاورزی چرداول را متحول خواهد کرد –بخش هلیلان– این بخش یکی از مناطق محروم استان می باشد که در سالهای اخیر اقداماتی صورت گرفته اما نیاز به تلاش بیشتری می باشد دارای نقاط محروم زردلان می باشد که قبلاً، برای عبور ومرور با مشکل مواجهه بود اما اکنون بهتر شده وتردد به راحتی صورت می گیرد مردمان لک زبان هلیلان که در سرزمین عبدالحسین خان ابوقداره ساکن هستند دست به دست هم داده اند تا هلیلان را بسازند.
جمعیت
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان شیروان و چرداول در سال ۱۳۸۵ برابر با ۷۳۹۷۳ نفر بودهاست.
زبان
اکثریت مردم شهرستان شیروان چرداول کرد زبان هستند که با لهجه کلهری تکلم می کنند. با این حال مردم در بخش هلیلان و دهستان بیجنوند در بخش مرکزی به زبان لکی گویش می کنند. همچنین در بخش شیروان سه روستا (چم شیر، چم روته، داربلوط) به زبان عربی تکلم می کنند که به تدریج در حال منسوخ شدن و جایگزینی با زبان کردی می باشد.
لینک های مرتبط :
استان ایلام
شهرستانها
1-آبدانان و معرفی جاذبه گردشگری آن
2-ایوان و معرفی جاذبه گردشگری آن
3-دره شهر و معرفی جاذبه گردشگری آن
4-دهلران و معرفی جاذبه گردشگری آن
5-ایلام و معرفی جاذبه گردشگری آن
6-مهران و معرفی جاذبه گردشگری آن
7-شیروان و چرداول و معرفی جاذبه گردشگری آن